Dna moczanowa to choroba, która daje szereg niestandardowych objawów. Powoduje ją kwas moczowy, który krąży po organizmie, i osadza się w tkankach i stawach. To właśnie to zjawisko powoduje największe szkody w organizmie, a jednym z ich objawów jest kilka rodzajów stanów zapalnych, które mogą prowadzić do puchnięcia stawów, kamieni nerkowych czy bardzo intensywnych dolegliwości bólowych.

Jaką dietę wybrać przy dnie moczanowej?

dieta przy dnie moczanowejWielu lekarzy zaleca określoną dietę, dzięki której udaje się zniwelować lub ograniczyć najbardziej dokuczliwe, bólowe objawy dny moczanowej. Dieta przy dnie moczanowej musi zawierać kilka posiłków dziennie. Wielu lekarzy i dietetyków zaleca spożywanie konkretnych potraw, dzięki którym udaje się wyeliminować najbardziej uciążliwe objawy tego schorzenia. Osoby chore mogą spożywać na przykład ryb, takie jak sandacz, dorsz czy mintaj. Bardzo wskazane jest spożywanie owoców, które mogą być idealnym, naturalnym elementem, który obniża poziom kwasu moczowego w organizmie. Bardzo ważne jest także gotowanie potraw w dużej ilości wody, co sprzyja eliminacji puryn, które są głównie odpowiedzialne za poziom kwasu moczowego w organizmie osoby chorej. Dna moczanowa może być choroba, która nie daje bardzo intensywnych objawów, jeżeli tylko przestrzegamy kilku zasad dietetycznych, i wdrażamy je w życie. Dzięki temu, że choroba ta jest cały czas kontrolowana, stan chorego nie się pogarsza.

Dzięki dobrze rozpisanej diecie oraz częstym badaniom, chorzy na dnę moczanową mogą normalnie funkcjonować i nie doznawać stanów zapalnych, które prowadzą nieuchronnie do coraz większych dolegliwości bólowych. W wielu wypadkach osoby chore przewlekle mogą odczuć całkowite ustąpienie dokuczliwych objawów, co umożliwia podjęcie normalnego życia zawodowego i rodzinnego.

Kategorie: Zdrowie